Odeabank Görünenden Fazlası

Odeabank Görünenden Fazlası

December 29, 2019 0 By Reklam Dedektifi

Genel Değerlendirme: Odeabank reklamı karşımızda…Belki de hiç akıllarda olmayan bir bankanın görünür olması için gerekli bir adım. Sanırım ilk 5 bankayı sayın desek biri değildir şuan. O yüzden reklamın gerekliliği tartışılmaz. Peki reklam neleri başarıyor ya da başarmayı hedefliyor? En baştan rakiplerden farklı olduğunu ortaya koyma amacında. Ancak, diğer bazı reklamlarda olduğu gibi eleştirel bir söylemle bunu yapması soru işareti. Rakiplerini kötülemeden de farkını ortaya koyabilmeli. Kaldı ki eleştirdiği başlıklar ilginç. Örneğin diğer bankaların büyük büyük tabelaları, yeni yeni teknolojileri, türlü türlü (bunu çok mu tartıştılar acaba) ürünleri varmış!! Nasıl yani Odeabankın büyük tabelası yok mu tabela kullanmayacak mı? Bankacılık alanında yeni teknolojilerle insanlar bir çok işini cepten halleder oldu kötü mü yani? Benzer teknolojiler Odeabankta olmayacak mı? Ürün yelpazesinin geniş olması nasıl eleştiri konusu? Odeabank sadece havale mi yapacak mesela? Yöntem zaten soru işareti bir de söylenenler gerçekçi değil. Ne alaka ya dedirtiyor en fazla. Devamında da Odeabankın farkı anlatılıyor. Bu sayılan başlıklar görünen kısımmış ve önemi yokmuş. Önemli olan ve Odeabankın farklı sunduğu başlıklar şunlarmış: Özel hissettiren insanlardan oluşması, güçlü sermaye yapısıyla müşterisine cesaret vermesi ve teknolojiyi müşteriyle yakınlaşmak için kullanması. Gerçekten çok havada kalan sözler. Derine inmeden şunu sormak gerekir …İşbankası Akbank Yapı ve Kredi Bankası bunları sunmuyor mu sunamıyor mu? Kaldı ki yeni sahneye çıkmak isteyen bir banka bu kadar anlaşılmaz mı olmalı yoksa ?? İçeriği bu yorumlarla kapatırken görsele de bir kaç kelime etmek gerek. Mottosu reklamın şu ODEABANK GÖRÜNENDEN FAZLASI!. Meşhur bir başarılı sanatçı kullanılmış ve amerikada ki kanyonlardan birinde korumasız tırmanış yapıyor. Son noktada zirveye yaklaştığında tek el tutunabiliyor ve zor durumdayken banka çalışanı genç bir kadın bilekten yakalayıp 90 kilo civarındaki adamı yukarı çekiyor. Gerçekten uzatmadan şunu soralım ne alaka? Görünenden fazlası ne alaka?

5 Temel Kriterli Değerlendirme: Reklamın mesajı ne ? Diyebilirsiniz ki görünenden fazlası. Neyin fazlası bana faydası ne benim bankacılık işlemlerimde fazla olan ne? Almam gereken mesaj ne yani? Özel hissetmek? Yoo ben faturam otomatik ödensin yeter ne alaka bankada özel hissedicem. Sağlam sermaye yapısı? Armatör değilim ki en fazla çekeceğim para ev kredisi onu da bütün bankalar veriyor zaten. Napıyım yani sırf reklamda söyleniyor diye İşbankasına duyduğum güveni yeni görünürlük kazanan bir bankaya mı duyacağım? Cesaret falan gerekmez zaten önümüzü göremiyoruz gaza gelip borca mı gireyim yani. Son olarak da evet teknoloji beni banka şubesine gitmekten uzaklaştırsın aynen istediği bu. teknoloji yakınlaştırmasın beni kızımı okuldan almayı beklerken arabada banka işlemlerimi yapıyım.

Gözden Kaçmayan Güzellikler: yorumsuz yok yani..

Sonuç Değerlendirme: Her reklam yorumladığımızda aynı şeyi düşünüyoruz. Bu reklamların arkasında baya bir insan ekip çalışması emek zaman var, belki 15-20 kişi… ama gerçekten, ya bu reklamlardan biz hiç anlamıyoruz ve algımızın dışında pazarlama ve reklamcılık konusunda özel metotlar teknikler var ya da bu koca koca ekipler sadece ve sadece yaratıcılıktan çoookkk uzaklar. yani bir çok reklam en fazla şunu söyletiyor ne alaka?? İşte tek tek söyleyelim. Mesaj yok tüketiciye fayda yok rakiplerden ayrılalım denmiş tutarlı gerçekçi değil …dramatize edilip akılda kalan bir yanı yok tam tersine genç kadın 90 kiloluk adamı tek eliyle tutup çekiyor nasıl yani? uzatmayalım 10 üzerinden 3. Bu arada bu blogun kapak resmine dikkatlice bakın. Adamın arkasında duran Odeabank binasının tamamını tabela yapmışlar… reklamla tam bir tezat…kusura bakmayın eleştiri kaçınılmaz.