Damak Reklamı 2021 – Tema Vakfı, Analizler

Damak Reklamı 2021 – Tema Vakfı, Analizler

October 8, 2021 0 By Reklam Dedektifi

Damak reklamı 2021 yılında boy gösterdi. Beni çok mutlu eden kısmı daha önce söylediğim gibi sosyal sorumluluk projelerinin patlama yaşaması.

Damak Reklamı 2021: 5’li Analiz

Damak Yeni Reklamı Yorumlar

Elbette ilk ilgimi çeken ve beni mutlu eden TEMA Vakfı ile yapılan ve sonuç veren sosyal sorumluluk projesi. Üretimi 2.5 kat arttırmak ne güzel!

Diğer ilgimi çeken şey halen el yordamı ile Antep Fıstıklarının toplanması. Sanırım iki boyutlu bakmak gerek hep tarımsal üretime. Teknoloji ile daha düşük maliyetli daha hızlı üretim mi, insanlara iş imkanı sağlayarak klasik üretim mi? Zor terazi…

Diğer bir konu ise Damak gibi bir markanın pazarda sanki geri plana düşüyor olması. Damak çikolatayı bilmeyen var mı? Hikayesine buradan bir göz atın. 1933 yılından buyana kolay değil.  Peki neden böyle bir marka sönen bir mum gibi (belki de diyecekler ki “yoo satışlarımız artıyor”)? Bence rekabet. Çikolata denince rakipleri çok çok arttı ve güçlendi. Ülker, Eti ve diğer ülkemizde boy gösteren markaların rekabeti karşısında Nestle bir şey yapmamayı seçiyor sanki. Diğer bütün markaların da Antep Fıstıklısı var. Daha ucuzlar. Bakalım bu konuyu ilgiyle izleyeceğim. Bir şeyler olmalı!

Son olarak da pek hoşuma gitmeyen bir kaç nokta var: Damak markasından yola çıkarak tamam anladım işte A-damak çıkarmış ekip. Kendini adamak çok güçlü bir deyim değil mi? Annenin kendini çocuğuna daması…Öğretmenin öğrencilerine. Bu durumdan bahsetmek mümkün değil bence. Kaldı ki reklama bu yorumu okuduktan sonra tekrar bakın “adanmak” adı altında ne var? Ayrıca bitiriş de bana zorlama geldi. “Var mısın bir damak güzellik yapmaya?”. Ne anlamak gerek? Damak al ne olduğu anlatılmayan bir güzellik yap. Çok zorlama …Yakın zamanda incelediğim Garanti BBVA reklamına bakın (buradan ulaşabilirsiniz yazıma). Hiç kelime cambazlığına gerek yok. Müzik, oyuncu/lar, kalbe dokunan ANLAMLI bir iki cümle!

Bana sorarsanız bu reklam bile Nestle tarafından bu işin idare edildiğini gösteriyor. Neyse…

Gözden Kaçmayan Güzellikler

çocuklarımızın gülüşü tabi ki…

Damak Reklamı 2021 Sana Verdi Puanı

10 üzerinden 4.

Bulaşıcılık Analizi

Firması 2 gün önce 06/10/2021 tarihinde Youtube kanalına yüklemiş. 2 günde 541 izlenme. Böyle bir marka için bu izlenme çok şey anlatmalı. 1933’ten bu yana bir hafıza var. Bu olmamalı. Bakalım nereye gider:

  • sosyal bir kazanç? var.
  • duygusal bağ? yok. Garanti reklamına baksınlar dediğim gibi.
  • akıllarda olan bir şey? yok.
  • toplumsal görünürlük? eskiden vardı…benim gençliğimde Damak çikolata yemek havalı bir şeydi. şimdi diyorum ya hissettiğim markaya yazık oluyor
  • hayatı kolaylaştıracak bir bilgi? yok.
  • hikaye? Olabilirdi. Nestle bu kadar yıl bunun peşinde. Hiç mi aklınıza gelmedi bir kampanya ile bunu yani sosyal sorumluluk projesini bir hikaye olarak sunmak?

Uzun lafın kısası gerçekten üzülerek söylüyorum; çok düşük bulaşıcılık seviyesinde kalır.

Teşekkürler. Görüşürüz.