2021 Reklamları – Bulaşıcılık Analizi Bize Ne Anlatıyor?
May 24, 2021Merhabalar. Biliyorsunuz bu yılın başında sizlere “Bulaşıcılık Analizini” tanıtmıştım ve bu yeni analizi “5 Temel Kriterli Analiz” im ile reklam analizlerimde kullanmaya başlamıştım. Tanıtım yazıma buradan ulaşabilirsiniz. Yazımın sonunda da bulaşıcılık seviyelerini paylaşmıştım. Bu analiz Jonah Berger’in Contegious kitabına dayanıyor.
“Bulaşıcılık ölçüsü (çok zayıf – zayıf – orta – yüksek – çok yüksek):
Bulaşıcılık analizi için ortaya konmuş bir ölçü yok. Ancak, kendi tecrübelerimden bir tane oluşturmam mümkün. Özellikle prime time TV reklamlarını konu aldığımızı düşünürsek,
- 250,000 altı çok zayıf,
- 250,000-500,000 zayıf
- 500,000 -750,000 orta
- 750,000-1,5 milyon yüksek
- 1,5 milyon üstü çok yüksek bulaşıcılık anlamına gelebilir.”
İstedim ki, bu analiz bize önemli şeyler söylüyor mu, yol gösteriyor mu, öngörü yapmamızda yardımcı oluyor mu kontrol edelim. Bu sebeple geçen ay sizlerle paylaştığım 20 yazımı taradım. Üzerinden 1 ay geçmiş yazılar. Yani bulaşıcılık seviyeleri için yaptığım öngörüleri kontrol edebilirim. Bu sayfadan itibaren siz de reklamlara ne öngördüğüme bakabilirsiniz. Hadi bakalım.
- Algida Maraş Reklamı – “çok düşük seviye değişmez” demişim. 11 bin izlenme almış ve haklı çıkmışım.
- Banabi Reklamı Kadın Oyuncu – “çok yüksek bulaşıcılık seviyesine ulaşır, 1.75 milyonu geçer” demişim. 2.87 milyon izlenme almış ve haklı çıkmışım.
- Peros Reklamı – “1.5 milyonu devirmez demişim”. 2.75 milyon izlenmiş yanılmışım.
- Yemeksepeti Banabi Reklamı – Erkek Oyuncu- “Çok yüksek olur mu?” demişim. 2.775 milyon izlenmiş ve çok yüksek bulaşıcılık seviyesine ulaşmış.
- Hepsiburada Takma Kafana Reklamı – “Çok düşükte kalır” demişim. 7.400 izlenme almış ve haklı çıkmışım.
- Lipton Aşırı Lezzetli Reklamı – “1.25 milyonu geçmez” demişim. 106 bin izlenme almış. Çok sapma olmuş yani bunu da yanılmışım hanesine yazmak gerek.
- Arko Nem Reklamı – “Yüksek olmaz” demişim. 514 bin izlenme almış ve haklı çıkmışım.
- Bonus reklamı Ramazan – “1.5 milyonu rahat geçer” demişim. 15 bin izlenme almış çok yanılmışım.
- Gitti Gidiyor reklamı kadın oyuncu- “500 bin geçemez” demişim. 70 bin izlenme almış ve haklı çıkmışım.
- Clear 2021 reklamı – “500 binden az olur” demişim. 729 bin izlenmiş ve yanılmışım.
- Supradyn Erkek Basketbolcular – “1.5 milyonu devirir” demişim. 30 bin izlenmiş ve yanılmışım.
- Vestel Reklamı Erkek oyuncu – “1.5 milyonu deviremez” demişim. 3 milyon izlenmiş ve yanılmışım.
- Önlem Bebek reklamı – “750 bini geçemez” demişim. 256 bin izleme almış ve haklı çıkmışım.
- Kent bayram reklamı – “düşük seviye geçerse sürpriz olur” demişim. 20.4112 izlenme almış ve haklı çıkmışım.
- Arzu Anneler Günü Reklamı – “çok iddialıyım rekor gelir 10 milyonu devirir” demişim. 10.8 milyon izlenmiş ve HAKLI ÇIKMIŞIM.
- Pejo Yeni Logo Reklamı – “çok düşük olur” demişim. 5 bin izlenmiş ve haklı çıkmışım.
- Emotion Reklamı – “1 milyonu devirir” demişim. 1.2 milyon izlnemiş ve haklı çıkmışım.
- Garanti Temassız reklamı – “çok düşükte kalır” demişim. 34 bin izlenmiş ve haklı çıkmışım.
- Pizzami Go reklamı – “çok düşükte kalır” demişim. 403 bin izlenmiş yani düşük seviyeye çıkmış ve yanılmışım.
- Yeni İstegelsin reklamı – “çok düşük kalır” demişim. 17.525 izlenmiş ve haklı çıkmışım.
Bu 20 reklam arasında bence yanıldıklarım daha ilginç. Sadece Arzum reklamını tekrar paylaşmak isterim çünkü 10 milyon öngörüp haklı çıkmak kolay değil! Arzum yazıma buradan bakabilirsiniz! Ayrıca, bu benden ilk 9 puan alan reklamın bir özelliği daha var: Prime time kuşağında TVlerde dönmedi!
Şimdi yanıldığım reklamlara bakıp ders çıkarma ve/veya hata sebebini anlama zamanı.
- Peros Reklamı – “1.5 milyonu devirmez demişim”. 2.75 milyon izlenmiş yanılmışım. Bu reklamdaki yanılma payım ESRA EROL sanırım. Bu kadar izlenen biri olduğu asla aklıma gelmezdi. Şimdi anlıyorum ki arkadaş çevremde yapılan “evlendirme – sabah programı izliyorlar” esprisi şakadan çok uzak bir gerçekliğe sahip.
- Lipton Aşırı Lezzetli Reklamı – “1.25 milyonu geçmez” demişim. 106 bin izlenme almış. Çok sapma olmuş yani bunu da yanılmışım hanesine yazmak gerek. Bu reklam prime time Tvlerde dönmedi desek yeridir. Bunu anlamak zor. O zaman neden Kerem Bürsin’i oynattılar acaba? Para değilse sebep ne?
- Bonus reklamı Ramazan – “1.5 milyonu rahat geçer” demişim. 15 bin izlenme almış çok yanılmışım. Bu çok çok garip. Bu kadar düşük olmasını anlamak zor. Aklıma gelen bir sebep Garanti’nin 2 hafta içerisinde resmen bombalaması. 3 reklam birden çıkardılar. Yani insanların ilgisi bir başka reklama kaymış olabilir. Şunu demek istiyorum. Ülkemizde insanlar reklamları iki sebeple arıyor. Reklam oyuncuları ve reklam müziği. Dolayısıyla reklam oyuncularını (hepsinde aynı kişiler oynadı) bir reklamdan bulanlar bir daha Bonus reklamını aratmamış olabilirler. Yine de bu tam bir açıklama değil.
- Clear 2021 reklamı – “500 binden az olur” demişim. 729 bin izlenmiş ve yanılmışım. Bu anlaşılabilir bir yanılma Bensu Soral etkisi. Bu reklamdan kısa bir süre sonra Bensu hanımın yeni dizisinin tanıtımları başladı.
- Supradyn Erkek Basketbolcular – “1.5 milyonu devirir” demişim. 30 bin izlenmiş ve yanılmışım. Bu inanılmaz bir yanılma. Çok net bence sebebi ve aklımda yavaş yavaş bir pattern oluşmaya başladı. Bu reklam da Lipton reklamı gibi prime time TVlerde dönmedi desem yeridir. Aynı gariplik bence. Ayrıca, aynı Bonus reklamlarında olduğu gibi Supradyn bu reklamın benzeri 3 reklam çıkardı.
- Vestel Reklamı Erkek oyuncu – “1.5 milyonu deviremez” demişim. 3 milyon izlenmiş ve yanılmışım. Beyazıt beyin etkisi olabilir. Beraberinde belki evlenme dönemi ve insanların aklında bu tür markalar var.
- Pizzami Go reklamı – “çok düşükte kalır” demişim. 403 bin izlenmiş yani düşük seviyeye çıkmış ve yanılmışım. Çok üzerinde durmayacağım bir yanılgı çünkü anlıyorum ki Danilo Şef aynı esra Erol’da olduğu gibi düşündüğümden daha etkili bir isim.
Bu durumda 20 reklamdan 13 tanesini doğru öngörmüşüm. Clear ve Pizzami Go reklamlarında yanılmışım ama çok derin bir yoruma gerek yok. Ünlü kişilerin 1 seviye sapma etkisi olabilir. Geri kalan 5 reklamda tam anlamıyla öngörüler çökmüş.
5 reklamın ortak noktası Televizyon. Esra Erol etkisi TV etkisi. Beyazıt Öztürk etkisi TV etkisi. Bu iki ismin ortak noktası ise izleyicilere güven vermesi.
Diğer 3 reklamın ortak noktası ise prime time TV ekranlarında dönmemeleri. Bonus reklamı nasıl dönmedi demeyin benim yorumladığım, Ramazan için hazırlanmış olan reklamdı. Kısa sürede kalktı. Lipton ve Supradyn zaten anlaşılır gibi değil dönmedi bile.
Benim bu kontrolden öğrendiğim şu:
- Güven kazanmış isimleri özellikle hayatın içerisindeki ürün reklamlarında kullanın.
- Prime time reklamları hafife almayın. Tekrar çok önemli.
- Eğer Arzum kadar çarpıcı bir reklam yapıyorsanız ne ünlü bir isme, ne yepyeni bir ürüne ihtiyacınız yok. İnsanlarla doğru zamanda doğru duygusal bağı kurun yeter.
Görüşmek üzere. Çok teşekkürler.