Doğuş Çay Serçe Parmak – Analizler

Doğuş Çay Serçe Parmak – Analizler

February 15, 2021 0 By Reklam Dedektifi

2021 yılının başında güzel bir reklamla karşılaşmak iyi geldi! Ekranlara bir canlılık geldi. Doğuş Çay’ın yeni reklamı ufacık bir hareketle şimdiden akıllarda kalmayı başarıyor. Şunu desek kızmazlar sanırım: Doğuş Çay Serçe Parmak Reklamı. Gayet yaratıcı, herkese dokunan ve dolayısıyla bağ kuran zekice bir reklam. Hadi analizlere geçelim.

Doğuş Serçe Parmak Reklamı: 5’li Analiz

Genel Değerlendirme

Sanırım dışarı çıkıp çay markası sorsak : Doğuş ve Lipton öne çıkan iki marka olur (bir zamanlar Çaykur da vardı bu resimde). Doğuş Çay bir aile şirketi ve ülkemizin yerli sermayesiyle öne çıkan markalarından biri. Sadece çay mı? Cips, domates salçası, soğuk çay…Bu reklamda yerli bir firma olma özelliğini rekabetçi üstünlüğe çevirmiş gözüküyorlar. Nasıl mı? Serçe parmak ile. Evet doğru nedendir bilenmez o serçe parmak kalkar. Hepimizin başına gelen bir şey. Bu insani alışkanlıktan bir reklam çıkarmak…işte bu sebeple reklamlar “yaratıcılığın beşiğidir” der dururum. Ve gerçekten sloganıma yazdığım gibi “yaratıcılık geleceğe taşır”. Doğuş Çay’ı bu reklam bir adım öne taşıyacaktır. Sosyal deney yapması bedava. Bu reklama kadar markete gittiğinizde aklınıza gelen bir çay markası olur muydu? Yoksa sadece kullandığınıza yönelip bir fiyat karşılaştırması mı yapardınız? Benim olmazdı ama şimdi o serçe parmaktan dolayı Doğuş Çay’a bakmayı düşünüyorum. Reklam vermenin de asıl olayı bu değil mi?

Reklamla ilgili başka hoşuma giden bir husus seslendirme ve metin. Doğuş Çay Reklamını seslendiren kimdir bilen varsa yorumlara yazabilir mi? Müzik ile serçe parmağın uyumu nasıl? Mis. Nefis. Kitleyi belirleme nasıl? Aile – çay ocakları- gençler – öğrenciler – teyzeler herkes işte…Canlı reklam.

5 Temel Kriterli Analiz

Mesaj net ve akılda kalıyor mu? Evet. Her çay doğuş çay değildir. Serçe parmak kalkıyorsa o çay iyi çaydır. Doğuş Çay içenlerde Serçe Parmak “tık!”. Tüketici alıyor mu mesajı? Serçe parmağı kaldırmayan var mı? Bu kadar insani ve her gün tekrarlanan bir hareketten yola çıkıp insanlara dokunursan bence mesajın rahat rahat ulaşır. Çok zor iş. Ben sorayım size milyonların ortak noktası olan bir hareket söyleyin ve ondan bir reklam çıkarın? Devam edelim. Rakiplerinden ayrılan bir yan? Yok. Tüketiciye bir fayda? Yok. Bir sempati duyma kesinlikle var ancak reklam alıp götürüyor mu? Yani mesela tema komik ama güldürüyor mu? Tebessüm diyelim en fazla.

Gözden Kaçmayan Güzellikler

Vapur sesi gelince o serçe parmağın harika akşam görüntüsüne katılması. Ne çekim ama. Tebrikler kim düşündüyse ve çektiyse!!!

Serçe Parmak Sana Verdi Puanı

10 üzerinden 7.

 

Doğuş Çay Serçe Parmak: Bulaşıcılık Analizi

Doğuş Çay yeni reklamı 29 Ocak 2021 tarihinde Youtube kanalına yüklenmiş. 404 görüntülenme. Ne kadar ilginç değil mi? Reklam çok ses getirecek gibi ama bulaşıcılığı ne kadar düşük. Başka reklamlar 10 günde 700-800 binleri görüyor. Hadi analize bir bakalım açıklayabilecek mi bu durumu!

  • Sosyal etiket: yok.
  • İnsanların kafasında olan bir konu mu çay almak? parmak kaldırmak? Covid, ekonomik kriz, bilgisayar, cep telefonu kamerası, sertifika programları, kurslar evet akıllarda her an! Çay, hayır.
  • Duygusal güçlü bir yan var mı? yok. Tebessüm evet, güçlü duygu hayır. Serçe parmağa fazla odaklanılmış sanki.
  • En güçlü yanı bu aslında reklamın. sosyal görünürlük!! Dışarıda olsak, çay yudumluyor olsak, insanlar arasında bir espri konusu olacak ve sosyal hayatta taklit edilerek yayılacak bir serçe parmak var. Gel gör ki evlerdeyiz! Zamanlama kötü.
  • İşe yarar bir bilgi ya da günlük hayatı kolaylaştıracak bir şey? “Abi biliyor musun covid aşıları için e-nabız’ı indirmek gerekiyormuş!!” gibi bir olay? Yok.
  • Güzel bir hikaye var mı? Yok.

Yani bulaşıcılık analizimize göre bulaşıcılık seviyesinin çok düşük olması aslında büyük sürpriz değil. Çok düşükten düşük seviyeye geçmesi şaşırtıcı olur!

 

Tekrardan ekranlara canlılık getiren reklam takımına teşekkürler. Görüşmek üzere.