Bulaşıcılık Analizi – 2021 Reklam Yorumları
January 28, 20212021 baya hızlı başladı benim açımdan. Önce 2020 En iyi Reklamlar Listemi, sonra 2020 Before and After Listemi en son da Reklamlarda Oynayan sürpriz dizi oyuncularını paylaştığım yazımı beğeninize sundum. Yani 2021 yılı için planladığım yeni analiz ve yeni formatı ancak şimdi tanıtıyorum: Bulaşıcılık Analizi. Reklamları yorumlarken 5 Temel Kriterli Analize ek olarak Bulaşıcılık Analizini de yazılarımda kullanmak istiyorum. Sebebine gelince, en önemli sebebi prime time TV Reklamlarının tamamının aynı zamanda Youtube üzerinden paylaşılıyor olması. Tabi ki şaşırtıcı değil. Amaç, reklamın daha büyük kitlelere ulaşması. Peki, acaba gerçekten TV reklamları youtube üzerinden daha büyük kitlelere ulaşmayı başarıyor mu? Neden bazıları milyonlara ulaşırken bazıları binlerde kalıyor? Bana göre bu farklılığı açıklayacak analiz: Bulaşıcılık Analizi. İşte bu açıdan baktığınızda Bulaşıcılık Analizi çok çok önemli. Sadece markalar, reklam ajansları için değil interneti kullanarak kitlelere ulaşmak isteyen (ben mesela) herkes için çok önemli.
Bulaşıcılık Analizi nedir?
Yemek Sepeti – Bülent Ersoy reklamını sayfamızda yorumlamıştık. 2020 Yılının en iyi reklamı seçilmişti. 15 Temmuzda yayımlanan reklam youtube üzerinden 1 milyon izleyiciye ulaşmış durumda. Doritos – Logo Yok Marka Yok reklamını da bu sayfada yorumlamıştık Düşük puan almıştı. 4 Haziranda (20 gün önce) yayımlanan bu reklam youtube üzerinden 70 bin izleyiciye ulaşmış durumda. Bu farkı nasıl açıklayabiliriz?
Warton Universitesi profesörü Jonah Berger tarafından kaleme alınan Contagious: Why Things Catch On kitabı işte bu farklılıkları açıklamak için geliştirilen bakış açısını anlatıyor. (Kitap şuan bulunamıyor. Orijinali de doğal olarak pahalı. Videosunu koydum o yüzden linke) Ben bu bakış açısından ismini Bulaşıcılık Analizi koyduğum 6 kriterden oluşan bir yorumlama mekanizması çıkardım. Bu 6 kritere göre reklamları yorumlayabileceğimi düşündüm: Çünkü tüm prime time TV reklamları youtube üzerinden de yayımlanıyor. En basit haliyle bu kriterleri şöyle sıraladım:
- Sosyal statü
- Alev Alev
- Dokunaklı
- Moda
- İşe yarar
- Güzel hikaye
Bulaşıcılık ölçüsü (çok zayıf – zayıf – orta – yüksek – çok yüksek):
Bulaşıcılık analizi için ortaya konmuş bir ölçü yok. Ancak, kendi tecrübelerimden bir tane oluşturmam mümkün. Özellikle prime time TV reklamlarını konu aldığımızı düşünürsek,
- 250,000 altı çok zayıf,
- 250,000-500,000 zayıf
- 500,000 -750,000 orta
- 750,000-1,5 milyon yüksek
- 1,5 milyon üstü çok yüksek bulaşıcılık anlamına gelebilir.