Coca Cola – Empatilazım
March 8, 2020Genel Değerlendirme: Aslına bakarsanız Coca Cola yine bir reklam kampanyası başlatmış ve bu kampanya tek bir reklamdan değil birbirini tamamlayan bir çok reklamdan oluşuyor. Reklam serisine bakınca yenilen takım da var, hayallerinin peşinden gitmek isteyen genç liseli kızımız da, makyaj yapmak da var yenilen takımın futbolcuları da… Bu reklamın ilgimizi çekmesinin sebebi diğerlerinden daha gerçek ve etkileyici gelmesi. Reklama geçmeden, bu reklam kampanyası gerçekten çok ilgimizi çekti. EMPATİ LAZIM!!! Nasıl bir slogan, neden, nasıl bir bağ var tüketiciyle, üzerinde biraz düşünmek gerek. “Birbirimizi daha iyi anladığımız bir dünya empatiyle, empati kendine soru sormakla başlar”. Birbirimize biraz daha anlayış göstersek olmaz MI? Daha önceki kampanyalarında daha basit ve görülebilir bir çıktı vardı. Kutularda şehir isimleri, kişi isimleri… Şimdi soyut denecek ve anlaşılması basit olmayan ve elle tutulamayacak bir çıktıya yönelme… Riskli bir seçim ama ülkemize özgü denecek kadar ince…Riskli çünkü büyük çoğunluğa ulaşması ve akılda kalması çok zor…ince çünkü evet gerçekten birbirimizi anlamaya ve daha barışık olmaya ihtiyacımız var. Bizce akılda kalacak taraftan başlanıp geriye yürünmüş. Soru sorma kısmında şişenin üstünde soru bağlaçları olması yaratıcı. Soru sormak lazım buradan geliyor. Peki soru sormayı nereye bağlarız? EMPATİ KURMAYA…Çokça tercih edilen milli duyguları okşamaya dönük olsa herkese ulaşabilirdi ama empati yapın dendiği zaman maalesef kitlesini daraltmış dünya devi…
Gelelim reklamın değerlendirmesine… olmazsa olmazlar var bu reklamda… mesela kırmızı… araba kırmızı, kuryede kırmızı var, evde şemsiye kırmızı, kadının üstünde ki andırıyor… bu kırmızı rengini coca cola ile işlemek demek… sorsanız kırmızı ürün aklınıza ne geliyor coca cola… ana renk tabi. Ayrıca olumsuz asla bir şey yok…reklamda kurye tüm zorluklarla boğuşurken hala olumlu bir mesaj veriyor… bu bizim çokça dikkat çektiğimiz bir konu reklamlarda… olumsuz üzerine reklam yapmayın… ürünü hep pozitif şeylerle işleyin bilinç altına… kırmızı cola demek gibi… Zorluklar da ince olmuş…trafik, yağmur, yollardaki çukurlar…her ayrıntı düşünülmüş…
5 Temel Kriterli Değerlendirme: Mesaj net ama anlaşılır ve akılda kalıcı değil. Soruyla şişe üzerindeki mı mi yaratıcı birleştirilmiş. Ancak, bir öneri; firma Türkiye özelinde reklam yaparken kitleyi daha iyi belirlemesi gerek. Bu mesajı alacak ve mesajdan etkilenecek kitle artık şekerden ve original coladan uzaklaşan kitle. Sağlık söz konusu olunca reklamın mesajı ve dokunaklı oluşu bir işe yaramaz. Asıl her katığın yanına cola içen kitlenin de bu mesajla ilgisi olmaz. Rakiplerden ayrılan bir yanı var mı ? Ürün zaten eşsiz üstün bir çaba gerektirmiyor ancak şunu söylemek mümkün cola belli bir süredir ürünlerin kaplarını kullanarak ürüne anlam vermeye çalışıyor. Bu rakiplerde halen yok. Bu çok akıllıca çünkü yazısı yeter coca colanın. Ancak, henüz bu başarıya ulaşamadılar… Örnek vermek gerekirse Finish çok daha doğru bir yolda ve çok daha büyük bir kitleye ulaştı… bulaşık makinesi deterjanına “kapatın şu muslukları bak göllerimiz kurudu yapmayın” diyerek anlam verdi. Cola nın daha yaratıcı olması gerek…Bu kampanya da ses getirmez …
Gözden Kaçmayan Güzellikler: Kuryenin kapıya gelince konuşması…böyle bir kurye bulmak çokkk zor, keşke!
Sonuç Değerlendirme: Mesaj net ama akılda kalan bir yanı yok. Anlaşılması zaten zor. Şişeye anlam kazandırmak istenmiş yaratıcı ama bütüne bakıldığında zorlama olmuş tersten yürünmüş gibi. Rakiplerden ayrılıyor bu özellikle. Tüketiciye bir fayda var mı? Bir ince bağ var ama kitle daraltılmış ve yanlış seçilmiş. Empatinin ne kadar gerekli olduğunu düşünecek kitle artık su içmeye çalışıyor ayran ya da kefir. 10 üzerinden 6.
Biz Olsaydık Reklamı Nasıl Yapardık: Reklam Metni: Daha iyi bir gelecek için alnımızın teriyle çalışıp çabalıyoruz…İyisini yapmak gerekir derken bu emeğin karşılığının ne olduğunu çok sorgulamıyoruz…çünkü herkesin işini iyi yaptığı daha iyi bir gelecekte güler yüzlü, mutlu insanların olduğunu hayal ediyoruz…ha bir de küçük de olsa yaptığımız katkının fark edildiğini… “Elinize sağlık”.
Senaryo: Boya ustası genç kalfasıyla büyük bir odayı boyuyor…elbette kırmızı renk var…o sırada ev sahipleri geliyor ve usta konuşmak için ayrılıyor… kalfa devam ediyor çalışmaya…ev sahipleri mesafeli konuşup ayrılıyorlar olumsuz değil kötü değil konuşma ama “şöyle olsun böyle olsun konuşması”. Arabaları da kırmızı tabi kapıdan görünüyor. Usta odaya dönüyor ve hemen kalfasının yanına gidip yaptığı hatayı ve dikkat etmediği ince ayrıntıyı gösteriyor…kalfa mahcup usta accık kızınca…usta kafasını kaldırıp saçlarını karıştırıyor gülerek ve ikisi birden o ayrıntıyı yapmaya koyuluyorlar…hafif terlemişler alınlarında nem varken gösteriyor… ev sahipleri geri geliyor paketlerle…çok bir konuşma yok parayı verip ayrılıyorlar… kalfa ustasına bakıyor sanki insan bir teşekkür eder der gibi…ustası kafasıyla hadiii boşver gel bakalım der gibi…oda bitmiş tabi, usta kalfasıyla beraber mutfağa gidiyor ve bir de ne görsün masanın üstünde lahmacun/dürüm/ salatalar ve iki coca cola. Kalfa masaya gidip ustasına bakıyor heyecanla ve şaşırıyor! coca colanın birini ustasına doğru çeviriyor. üstünde “elinize sağlık” yazıyor.
Kampanyanın diğer reklamları da şu yazılara odaklanabilir “çok teşekkürler” “iyi ki varsınız” “Aferin” “Çok iyi iş” “Tebrik ederim”…