Lays Demet Evgar – Jimnastik Tusubasa

Lays Demet Evgar – Jimnastik Tusubasa

July 10, 2024 0 By Reklam Dedektifi

Merhabalar. Lays Demet Evgar ile ekranlarda. Zaten uzun süredir beraberler. Yeni reklamlarına bakalım.

GENEL BAKIŞ

Şu iki noktayı geçemiyeceğim:

  1. Nasıl bir kafayla yaptınız gerçekten bilmiyorum ama abi o Tusubasa oryuken hareketi nedir ya? “Baharatlıyoruz, ooorrryukeennnnnn fırınlıyoruz”. Yani kelimesiz kaldım. Ne alaka gerçekten ne alaka? O kadar saçma ve komik duruyor ki…Bu da beni zaten hep dile getirdiğim ikinci temel meseleye getiriyor.
  2. Bin kere diyorum ki menejerler biraz sanatçınızın imajını düşünün. Demet Evgar Türkiye’nin Jeniffer Aniston‘ıdır. Erkek olsa Adam Sandler’idir. Bu gerçekten Kemal Sunal gibi bir imaj yapmaktır. O saçma hareketleri yaptırma yada güldürecek şekilde yaptır. Bir kez daha herkes ya acayip kafa kadın ya desin.

Sonra o yürüme sahnesi ne? Spor ayakkabı var, cat walk falan yapmaya çalışıyor, sonra ne kadar kısa boylu gözüküyor…Bu kadar sıradanlaştırmayın böyle özel sanatçıları. Diğer estetikle, güzelliği ile parlayan falan tipler olsa aynı tepkiyi vermezdim…Onlardan bin tane çıkar! Bu tür imaj sanatçılara daha iyi bakmanız gerek. 

Analizlere geçelim.

Lays Demet Evgar Reklamı 5li Analiz

Mesaj net mi? yok ki

Akılda kalıyor mu? yooo

Tüketici ne mesaj alıyor? “yazın göbeğinde 7 baharatı basak da ….neyse”

Rakiplerden farkı? bol bol reklam yapıyor olmaları başka bir numara yok

Tüketiciye fayda? bilmem kullandıkları baharatlar mı acaba? yok yok fırında yapıyorlarmış ya bence o!

Lays Demet Evgar Reklamı Güzellikler

bilemedim, bulamadım güzel gelen bir şey..

Lays Demet Evgar Reklamı Verdi Paunı

10 üzerinden 5

BULAŞICILIK ANALİZİ

Firması 4 hafta önce Youtube kanalına yüklemiş. 3300 izlenme. Analize geçmeden garip olan bir şeyi paylaşayım. TV’de izlediğim reklamları çok zor yada hiç bulamıyorum Youtube üzerinde. Bunda bir gariplik var. Mesela Oneo reklamı, Lipton Ice Tea reklamı yok yok…Neyse bir numaralar dönüyor bence.

  • sosyal kazanç? yok
  • akıllarda olan bir şey? yok
  • duygusal bağ? yok
  • hayatı kolaylaştıracak bir bilgi? yok
  • toplumsal görünürlük? yani
  • hikaye? yok. sabahtan beri Demet hanımla (diğer reklam mesela) çalışıyorsunuz ürüne göre reklam çıkıyor. Hikaye yok. O zaman aynı isme gerek de yok ki. Hatta her reklama yeni yüz koyun daha çok ilgi çeker.
  • ünlü etkisi? ünlü var da etkisi yok…Demet hanımın imajı belli. Yaptığı bütün çalışmalara bakın şaşkın bazen çekizi çoğu zaman komik … Ne alaka nasıl etkilesin ki?

Yukarıda bahsettiğin garipliği bir yana koyarsam, zaten sıradan başarısız ilgi çekmeyen bir reklamın düşük nbulaşıcılıkta kalması doğal.

YAZA ANALİZİ

  1. Net bir mesaj ve hedef kitle geliştirin. Yok. 7 çeşit baharatlı olsun diyen bir tayfa varsa anketlerde çıktıysa bilemem. Ama yazın ortasında bu reklam bana ne alaka dedirtiyor. Mesaj da yok kitle de…
  2. Akılda kalıcı ve yaratıcı bir konsept oluşturun. Hiç yaratıcı değil. Bin tane reklam kullanmıştır bu fırında pişirme olayını. Mesela ilk aklıma gelen tüm pizza reklamlarında vardır.  O kadar sıradanlaştırmışsınız ki ürünü ve Demet hanımı akılda kalması mümkün değil. 
  3. Akılda kalıcı ve benzersiz bir slogan oluşturun. Neymiş abi “baharatlıyoruz fırınlıyoruz” wayy anasına sayın seyirciler harbi mi fırında mı oluyor bunlar. Bak sen ya teknoloji nereye geldi. Eskiden bizim köyde mermerin üzerinde güneşe bırakırdık. 
  4. Duygusal bir bağ oluşturmak için görselleri ve sesi kullanın. Yok.
  5. Hedef kitleye ulaşmak için  her türlü yolu (örn. medya kanalları) kullanın. Kullanmışlar.
  6. İzleyicileri harekete geçmeye teşvik eden bir eylem çağrısı kullanın. Yok.
  7. Markanızın gücünü kullanın: Güven ve tanınırlık. Yok

Sonuç olarak Yapay Zeka der ki; “yok olmamış”

AMAN DİKKAT

Aşağıdaki genel değerlendirme Reklam Yönetmeliğine göre oluşturulmuştur.

  1. Temel ilkeler (genel ahlak, kamu sağlığı, şiddete hayır, istismara hayır, ayrımcılığa hayır, özel hayat, korku salma, endişe yaratma, güvenliği bozma). Temiz.
  2. Reklam bu. Örtülü reklam olmaz! Çok açık bir şekilde reklam olduğu anlaşılacak. Temiz.
  3. Doğruluk ve dürüstlük. Temiz. 
  4. Karşılaştırma yap çamur atma.  Karşılaştırma yok.
  5. İspatlamazsan! İspat gerektiren bir durum yok.
  6. Taklit kötü şey. Değil.
  7. Fiyat son ne olur? Temiz.

Görüşürüz. Teşekkürler!