Pidem Reklamı 2024 – Nefisss yiğenim
January 24, 2024Budur olay. Yeni bir marka ekranlarda ve başlangıç harika. Pidem reklamı 2024 yılında en iyi çıkış yapan reklam bence bu zamana kadar. Konuşalım detaylar fena.
GENEL BAKIŞ
Yeni bir markanın 2024 yılına çok iyi başlangıcı, bu reklamın özeti bu. Reklam kurgusu aslında çok tanıdık (örneğin yemeksepeti yazıma bakın) ama detaylar özenle işlenmiş. Ciddiye alınmış. Bu da belki bu reklam ekibinin piyasada yeni olabileceğine ve bu işle harika ses getirmiş olabileceğine işaret. Yeni derken markalaşmamışlar demek istiyorum. Mesela öyle detaylar var ki…ev partisinde ekranın sağ köşesindeki genç tam görev adamı. Resmen moda girmiş o nasıl bir istek ya. Küçük kızın suratındaki öfke, ilk buluşmadaki tatlı saftirik oğlan, ya hepsini geçin ilk açılışta pide hamurunu fark ettiniz di mi? Uzaydan gelir gibi… TEBRİKLER REKLAM EKİBİ. Detaylar fena.
Reklamda pek olmamış dediğim şeyler de var:
- Acılı pideyi daha iyi ifade etmeniz gerekirdi. Acı denince akla herkesin ne gelir ülkemizde belli. Yanıyorum söndür pek olmamış.
- Aynı şekilde jimnastik ve boks sahneleri de olmamış. Değer katmıyorlar. Ben sizin yerinizde olsam tatlı bir köpecik yada kedicik kullanırdım.
- Son olarak da şu tok erkek sesi yerine orjinal bir ses bulun bu bile konuşulur. Ben mesela sizin yerinizde olsam menünüzde eğer farklı yörelere göre pide çeşidi varsa her yöreden birine aynı reklamı seslendirirdim. BUNU ŞİMDİYE KADAR YAPAN YOK. ALIN SİZE FİKİR.
Analizlere bakalım.
Pidem Reklamı 2024 5li Analiz
Mesaj net mi? Gayet net bin çeşit herkese her duruma uygun pidem var!
Akılda kalıyor mu? Evet. Tek bir dokunuş “yiğenim” reklama çekiyor. Tebrikler.
Tüketici ne mesaj alıyor? “AVM de vardı gidersek basalım”
Rakiplerden farkı? Reklam kurgusu aslında sıradan. Yemek Sepetinin herhangi bir reklamına bakın anlarsınız. Bu tür reklamlarda olay ürünü sunarken sempati yaratmaktır farklı tüketici segmentlerinde. Bunu çok iyi başarmışlar. Detayları çok iyi çalışmışlar. Bu da bana “reklam ekibinde kadın etkisi var” dedirtiyor. Örnek, ilk sahnede kasmadan yiyenler dediğinde serçe parmakla falan hoş bir kadın pideyi ağzına ittiriyor. Ya da ilk buluşmada ufak bir gek yapan genç kızımızın hali ve genç oğlanın tepkisi. Yaratıcı fikir olmayabilir ama çok iyi işlemişler.
Tüketiciye fayda? Belli değil.
Gözden Kaçmayan Güzellikler
Ben ilk buluşmaya bayıldım!
Pidem Reklamı 2024 Verdi Paun Sana
10 üzerinden 7
BULAŞICILIK ANALİZİ
Firması 1 hafta önce Youtube kanalına yüklemiş. 469 bin izlenme.
- sosyal kazanç? yok
- akıllarda olan bir şey? yok
- duygusal bağ? var. neredeyse her sahnede izleyiciyle temas kuran dokunuşlar var. Mesela “ben küçük değilim”, ilk buluşma…
- hayatı kolaylaştıracak bir bilgi? evet pide çeşitleri neler diye öğrenmek istersen reklamda
- toplumsal görünürlük? yok
- hikaye? yok
- ünlü etkisi? yok
Bakın işte bu tam da geçen yazılarımın birinde vurguladığım olay. Sertap Erener gibi bir efsaneyi bir reklama çıkaracaksın (yazıma ulaşın) 2 ayda 50 bin izlenecek, yeni bir marka çok bilindik bir ürün ile sıfır tanıdık kullanarak aynı uzunlukta hem de bilinen bir kurgu üzerine bir reklam yapacak 7 günde 469 bin izlenme. Mesele yeni markaların reklamında oynama oynamama olayı değil sayın menejarler. Temsil ettiğiniz kişiye uygun reklamda oynama.
1 ayın sonunda 1 milyonu devirirler. Çok yüksek seviyede bulaşıcılık bence zor ama bu reklam gerçekten bir başarı hikayesi.
YAZA ANALİZİ
- Net bir mesaj ve hedef kitle geliştirin. Hedef kitle aslına bakarsanız herkes. Mesaj daha güçlü olacaktır. Herkese her çeşit pide diyorlar aslında.
- Akılda kalıcı ve yaratıcı bir konsept oluşturun. Yaratıcı değil bu olayı kullanmayan yok ancak çok ince çalışılmış ve başarılı olmuş.
- Akılda kalıcı ve benzersiz bir slogan oluşturun. Slogan yok ancak yiğenim çok başarılı kullanılmış. Mutlaka bir slogan bulmanız gerek. “Pidem! Şapırdatma diyemem.” mesela.
- Duygusal bir bağ oluşturmak için görselleri ve sesi kullanın. Başarılı.
- Hedef kitleye ulaşmak için her türlü yolu (örn. medya kanalları) kullanın. Kullanmışlar. Facebook falan…
- İzleyicileri harekete geçmeye teşvik eden bir eylem çağrısı kullanın. Yok.
- Markanızın gücünü kullanın: Güven ve tanınırlık. Yeni bir marka. Ama görüyorum ki yöneticiler reklam olayına çok önem vermişler.
Sonuç olarak Yapay Zeka der ki; “Olmuş”
AMAN DİKKAT
Aşağıdaki genel değerlendirme Reklam Yönetmeliğine göre oluşturulmuştur.
- Temel ilkeler (genel ahlak, kamu sağlığı, şiddete hayır, istismara hayır, ayrımcılığa hayır, özel hayat, korku salma, endişe yaratma, güvenliği bozma). Temiz.
- Reklam bu. Örtülü reklam olmaz! Çok açık bir şekilde reklam olduğu anlaşılacak. Temiz.
- Doğruluk ve dürüstlük. Temiz.
- Karşılaştırma yap çamur atma. Karşılaştırma yok.
- İspatlamazsan! İspat gerektiren bir durum var da ne olduğunu anlayana aşk olsun.
- Taklit kötü şey. Değil.
- Fiyat son ne olur? Temiz.
Görüşürüz. Teşekkürler!