TV Reklamı nasıl yapılır? Aman Dikkat!

TV Reklamı nasıl yapılır? Aman Dikkat!

May 16, 2022 0 By Reklam Dedektifi

Merhabalar. Her yıl kendimi geliştirmeye ve yazılarımı biraz daha zenginleştirmeye çalışıyorum. Bu yıl geç kaldım biliyorum ama bu yıl yeni bir bölüm daha eklemeye niyetliyim. Ben de öğrenme aşamasındayım. Şimdiye kadar, Genel Bakışta 5 Temel Kriterli Analizi, geçen yıl da Bulaşıcılık Analizini eklemiştim yazılarıma. Sıra Aman Dikkat bölümünde.

Aman Dikkat Analizi

Reklam işinde olan herkesin, sadece TV reklamları değil, 10/01/2015 tarihli 29232 RG’de yayımlanan “TİCARİ REKLAM VE HAKSIZ TİCARİ UYGULAMALAR YÖNETMELİĞİ” ni bilmesi gerek. Bu yönetmeliğin kısaca amacı:

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; reklam veren, reklam ajansları, mecra kuruluşları ve reklamcılık ile ilgili tüm kişi, kurum ve kuruluşlar ile ticari uygulamada bulunanların uyması gereken ilkeleri ve bu ilkeler çerçevesinde yapılacak inceleme esaslarını belirlemek ve haksız ticari uygulamalara karşı tüketicileri korumaktır.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, tüketiciye yönelik her türlü ticari reklam ile haksız ticari uygulamayı kapsar.”

Yukarıda belirtilen tüm kurallar,hangi sektöre ait olursa olsun, her türlü mecrada (TV, radyo, gazete, dergi, internet, broşür, açık hava, vb.) yayınlanan ticari reklamlar için geçerlidir.

Bu amaca yönelik anlaşılabilir ve sade bir dille çeşitli ilkeler, kurallar belirlenmiştir bu yönetmelikte. Ben ilkelere odaklanarak bir liste yaptım. Bu listeye bakarak yakaladığım bir husus olursa reklamlar için uyarı fişeğini göndermek istiyorum. eminim bu işe bakan uzmanlar hatta avukatlar vardır.

Benim amacım yazılarımı zenginleştirmek ve okuyucularıma daha iyi yazılar sunmak. Yazdıklarım en fazla öneridir, kişisel değerlendirmedir. Hep söylüyorum. Yapıcı yorumlar yapmak ve daha yaratıcı reklamlara ulaşmak istiyorum. Çünkü;

“Yaratıcılık geleceğe taşı”

Aman Dikkat Temel İlkeler

Değerlendirmeleri şu başlıklarda yapmak istiyorum:

  1. Temel ilkeler (genel ahlak, kamu sağlığı, şiddete hayır, istismara hayır, ayrımcılığa hayır, özel hayat, korku salma, endişe yaratma, güvenliği bozma)
  2. Reklam bu: Çok açık bir şekilde reklam olduğu anlaşılacak.
  3. Doğruluk ve dürüstlük
  4. Karşılaştırma yap çamur atma.
  5. İspatlamazsan!
  6. Taklit kötü şey.
  7. Fiyat son ne olur?

Bu konuda Ticaret Bakanlığı bünyesinde bir bölüm var ve titizlikle şikayetleri değerlendirip sayısız kararlarını paylaşıyorlar kamu ile. Aman dikkat derim!

Umarım yine bir faydam olur. Keyifli okumalar şimdiden.