n11 Reklamı 2021 – Analizler ve Puanlama
February 5, 2021n11 reklamı 2021 yılında markaya güzel bir ivme kazandıracak gibi. n11 reklam yüzü olarak Tolga Çevik ile anlaşmıştı. Kesin olmamakla birlikte reklamda Tolga beyin kızı rolünde oynayan kadın oyuncunun, Aslan Ailem ve Aşk Ağlatır dizilerinde rol alan Eda Şölenci olduğunu tahmin ediyoruz. İlginç olan bu bilgilerin sanki sır gibi saklanması. Daha ilginci oyunculara dair güncel bilgilere ulaşmanın mümkün olmaması.
n11 Reklamı 2021: Reklam Analizleri
Genel Değerlendirme
n11 renginin reklamın her yerinde olması markalaşmaya önem vermenin bir yansıması. Bunu mesela devlerden Coca Cola’nın reklamlarında sürekli görürüz. n11 rengi kırmızı, tüm eşyalarda: kapıda, 2 kişilik bisiklette, yemek önlüğünde, boks eldivenlerinde, ocakta duran tencerelerde… Ayrıca reklam, geniş ürün yelpazesini de “hayat sana gelir” sloganı ile sunuyor. Hayatta aklınıza gelecek her şey, reklamda gösterilen tüm eşyalar gibi n11’de. Son olarak da anlaşılıyor ki, n11 çok güçlü bir rekabetin olduğu e-ticaret pazarında bir hikaye ile fark yaratmanın peşinde. Farklı yapabilecekleri bir hizmeti tanıtmak yerine, rakiplerinin de sunduğu ana hizmeti, ne istersen n11’den al kapına gelsin, bir hikaye içine katarak müşterilerle duygusal bir bağ kurma peşinde. Açıkçası, rakiplerinin sürekli “kampanya var, daha çok alın, indirim var bak kara cuma, aydınlık pazar, bitmeyen salı…” demesini iyi analiz etmişler.
Bunun karşısına tüketiciyle bağ kurma fikriyle çıkmaları dahice! Hikaye herkesin bağ kurabileceği bir hikaye: baba ve kızı ile kızın nişanlısının maceraları. Bu hikayenin devamı gelecek tabi!
5 Temel Kriterli Reklam Analizi
Mesaj net mi? Akılda kalıyor mu? Evet. Reklamda akılda kalan, n11’de her çeşit eşya var iste “hayat sana gelir”. Tüketici mesajı alıyor mu? Evet. Kullanılan sahnelere dikkat edersek farklı kitlelere gidiyor mesaj: mesela başlangıçta kanalıma hoş geldiniz, mesela spor yapmak ve yemek yapmak, kızının nişanlısına gıcık olan çekirdek aile babası. Rakiplerden farklı bir yan var mı? Hizmet yada ürün çeşitliliği açısından yok ama hikaye ile yola çıkmak rakiplerinden ayırıyor markayı. Birileri “kampanyaaa, kampanyaaa, alsana bunu da al, al işte” derken n11, bir aileden, sevgiden, ve komik-tatlı mücadeleden (baba vs. nişanlı) bahsediyor. Tolga Çevik bu hikayeyi bizlere harika yeteneğiyle ulaştırıyor. Tüketiciye fayda ne? Bu reklamda yok.
Gözden Kaçmayan Güzellikler
Tolga Çevik’in unla mücadelesi sırasındaki surat ifadesi eşsiz.
n11 Reklamı 2021 Sana Verdi Puanı
10 üzerinden 7.
n11 Reklamı 2021: Bulaşıcılık Analizi
1 Şubat 2021 tarihinde Youtube kanalında yer alan reklam şimdiden 776,509 kere izlenmiş durumda. Bakalım bulaşıcılık analizi ne diyor!
- Reklamların ve oyuncuların, belki de en geliştirmeye açık yanı bu kriter. Sosyal Statü ile bir markayı/bir oyuncuyu eşleştirmek. Bunu en iyi yapanlardan biri yardım işleriyle gündem olan Haluk Levent, marka olarak da yapmaya başlayan Finish. Finish markasının son dönemde ekranlara yansıyan tüm reklamları “ülkemizdeki su kıtlığı”na dikkat çekiyordu. Sanırım haklı çıktılar bile. Sosyal statü veren işler, ürünler daha bulaşıcıdır. n11 reklamında bunu görmüyoruz.
- E-ticaret siteleri dönem olarak zaten insanların kafasında. Peki n11? Reklamda kullanılan temalara dikkat: o temalar aklımızın ucundaysa n11 onlarla ilişki kurarak aklımıza yerleşebilir. Kanal açmak? Kesinlikle. Evde spor yapmak? Net evet. Evde yemek yapmak? Kesinlikle. Bu kriterde gayet başarılı kurgulanmış. Peki oyuncular aklımızın ucunda mıydı? Belki bu sorgulanmaya açık. Oyuncuların kattıkları, kaliteleri değil gündemde olup olmamaları.
- Duygusal bir yan var mı? Duygusal şeylerden daha çok etkileniriz ve paylaşırız. Reklam komik ve eğlenceli. Yerde süründürür mü gülmekten?
- n11 markası sosyal hayatta görünür mü? Bu reklamda kamuya açık bir yerde n11 kullanıldığında, ortaya çıkacak bir eylem var mı? Hatırlar mısınız bir ara yüründüğünde ışıklar saçan bir çocuk ayakkabısı çıkmıştı ve kavurmuştu tüm piyasaları. Neden? Çocuklar görüyordu sokakta o ayakkabıları!! Böyle bir durum yok.
- Sunulan hizmet günlük hayatta işimize yarıyor mu tabi ki. Açık. Bir roket bilimi değil ama evet yarıyor.
- Gelelim en güçlü yanına. Güzel bir hikaye var. Gerçekten ülkemizde bilinen, kabul gören bir hikaye. Dizilerde, filmlerde olan bir hikaye. Güzel bir hikayeyi anlatmak isteriz di mi?. “Abi geçen ne oldu biliyor musun?, “Selin bak ne anlatıcam sana dur dur neler oldu neler?” Tanıdık geldi mi? Güzel bir hikayesi var.
Birlikte baktığımızda n11 reklamı şimdiden sınırı biraz geçerek “yüksek bulaşıcılık” sağlamış görünüyor. 4 günde 776bin izlenme. Başarılı.
- 250,000 altı çok zayıf,
- 250,000-500,000 zayıf
- 500,000 -750,000 orta
- 750,000-1,5 milyon yüksek
- 1,5 milyon üstü çok yüksek bulaşıcılık anlamına geliyor.
Çok yüksek olursa şaşırtıcı olur. Bence 1.5 milyonu devirmeleri zor. Bakalım hikayenin gücü analizleri darmaduman edecek mi?
Görüşürüz! Çok teşekkürler.