2020 Reklamları – Before and After

2020 Reklamları – Before and After

January 17, 2021 0 By Reklam Dedektifi

Uzun zamandır bu listeyi hazırlayıp paylaşmak istiyordum sizinle. İşte 2020 yılında yorumladığımız ve bizim yorumlarımıza paralel olarak değiştirilen reklamlar listesi: “2020 Reklamları – Before and After”. Yani reklamların bizden öncesi ve bizden sonrası. Tamamen tesadüf mü, bilemiyorum siz karar verirsiniz!

2020 Reklamları: Before and After

1.ETS Tur Buralar Çok Değerlenecek: 2020 Reklamları arasında en çok ilgi çeken reklamlardan biri. İlk ETS yorumumda özetle; tüketiciye faydası küçücük yazıyla ekranın altından geçiyor kim okur bunu, demişim.

BEFORE

AFTER

 

2. Coca Cola Empati Lazım: Özet olarak; empati çok ağır bir çağrı, eğlenceli değil demişim. Daha yaratıcı olup kelimeleri arttırmak gerekir demişim. Eline sağlık, iyi iş, tebrikler, aferin gibi kelimeler önermişim.

BEFORE

AFTER

 

3. Lujo Hotels – Bodrum. Özet olarak ilk reklam için çalışanlar ne yapıyor ya, ne anlamak gerek yazmışım.

BEFORE

AFTER

 

4. Clear X Bensu Soral: Demişim ki; bu kadar pırıl pırıl olan bir kadından, Bensu Soral hanımefendiden, reklamda çıkarmaya çalıştığınız güvensiz karanlık kadın çıkmaz. Şuna takmışım hatta reklamda “On Air” falan yazıyor ne alaka demişim. Şöyle bitirmişim bu kadını ışıl ışıl gösterin gülümsetin yeter.

BEFORE

AFTER

 

5. Uludağ Frutti – Koruyucu İçermez: En büyük eleştirim şu olmuş ilk reklamda, sağlıklı ürün diyorsunuz reklamda hamburger ve kızarmış patates kullanıyorsunuz.

BEFORE

AFTER

 

6. Boyner Bizim Tarzımız Güzel: Özellikle olumsuz hareketleri/davranışları markaya bağlamayın eleştirisini vurgulamışım. Ayrıca reklam 30 saniyede derdini anlatmalı demişim.

BEFORE

AFTER

 

7. Atasay Taksana Yakışanı: İlk reklamlarını beğenmekle birlikte, şunu sorgulamışım: İlla imkanı olan adama mı kalmış kadınların yakışanı almaları? Kaldı ki tek taş vurgusuna gerek var mı? Herkes kafasına esince tek taş mı alıyor bu ülkede demişim.

BEFORE

AFTER

Son Yorum:

TV Reklamları bana göre yaratıcılığın beşiği/anavatanı/Göbekli Tepesi. Ancak bu yaratıcılık “oyunun kuralları”ndan bağımsız değer kazanmıyor. Oyunun kuralları; pazar-sosyal medya-bulaşıcılık analizleri, takım çalışması, kültür, etik, yasal ve ahlaki sınırlar, trendler, içinden geçilen dönem diye gidiyor. Yani yaratıcılığın bekçileri var. Yukarıdaki reklamlar “yaratıcılık-oyunun kuralları” arasındaki dengeyi sağlamaya çalışanlar. Benzer şekilde; yorumlarken oyunun kurallarına uymadığını ifade ettiğimiz bir çok reklam olmuştu. O reklamlar artık YOK!. Mesela Mavi reklamında üniversiteli gençlere (asıl müşteri kitleleri yani) köpeğin saldıracak gibi olması. Mesela Boyner reklamında drift atan arabanın bize ait bir tarz gibi sunulması. Mesela Hobby jöle reklamında gençlerin kopya çekmesi. Mesela e-bebek reklamında anne figürünün acımasız etrafı yıkan yakan biri gösterilmesi.

Reklam bir denge işidir. Yaratıcılık ve oyunun kuralları, ikisinin de ayakları yerden kesilirse reklamın da ayakları yerden kesilecektir.