Saçmalamaktan Korkma – Fanta 2020 Reklamı
November 25, 2020Fanta 2020 Reklamı Genel Değerlendirmesi
Markaların, özellikle genç kitleyi hedef alan markaların, yaptığı ve klasikleşen reklam türlerinden biri. İşte kız zincirlerini, kendin ol, saçmalamaktan korkma, etiketleri at bir yana, sizin var ya tarzınız güzel…. Fantanın bu yeni reklamında da gençlerin “bastırdıkları” bir yanlarına atıf yapılıyor. Saçmala ve eğlen mesaj. Peki o zaman hemen böyle ciddi bir konuda şu sorulabilir: Ben eğleneyim de bunun bedeli ne olacak? Mesela reklamda geçtiği üzere kendimi kara atıyorsam tamam sorun yok. Ama mesela topluma açık bir alanda saçmalarsam? Uzatmayalım çok ucu açık bir mesajla reklam yapılmış ve bence riskli olmuş. Gerek yok. Ayrıca çok merak ettim gerçekten. Gençlere sorulmuş ve şu mu çıkmış ortaya: En çok yapmak istediğiniz ama yapamadığınız şey nedir? Gençlerin %67’si saçmalamak demiş? Ülke şartlarına baktığımızda gençlerimizin aklında bence çok daha ciddi sorunlar var. Zaten büyük ihtimalle reklam burada çekilmemiş.
5 Temel Kriterli Değerlendirme
Reklamda akılda kalan bir yan var mı? Kesinlikle var. Uzan zürafa inanılmaz olmuş. Karizmatik gencin kayarken kahve kitap yapması çok çok havalı bence. Mesaj açık ve net mi? Evet: Saçmalamaktan korkma. Ama bağlantıyı anlamak zor. Şey mi? Fanta iç saçmala…Fantayı görünce içinden gelen bir şey yap o da saçmalamak…Fanta içenler içmeyenlere göre daha özgürdür çünkü saçmalarlar… Bilemiyorum uzatmayayım. Tüketiciye fayda? Yani… Rakiplerden ayıran bir özellik? Bu da boş, havada… Ayrıca biliyor musunuz Coca Cola sitesinden Fanta Tr sitesine ulaştım ve sayfanın reklamla/kampanyayla pek ilgisi yok. Sayfa zaten beni baya şaşırttı. Neyse sayfaları yorumlamıyorum.
Gözden Kaçmayan Güzellikler
Uçan zürafa 4 kere falan izledim 🙂
Fanta 2020 Reklamı Puanı
Klasik bir bakış açısıyla yapılmış bir reklam çok çarpıcı olamaz. Günün şartlarından uzak kurgu takipçi bulamaz. Görsellerin (uçan zürafa) akılda kalıcı olması, ilgi çekmesi, beğenilmesi ürün ile ilişkilendirilebildiği sürece + yazar. 10 üzerinden 6.
Bu arada merak edenler için Fanta orijinalde biraz farklı bir şey söylüyor:
Bazen çok saçmalamak,saçmaladıkça gülmek, güldükçe mutlu olmak lazımdır. Mutluluğu etraftan istemek yerine içindeki mutluluğu bulabilmelidir insan.Mutlu olacağın şeyleri bulduğun zaman uyandığın her günün hediyesi farklıdır. Bakmayı bilirsen kafanı her çevirdiğinde hayat sana farklı farklı güzellikler sunar. Sunduklarını kullanmayı bilirsen de hiçbir şey seni mutsuz etmeye izin veremez.Hayatın şifreside orada ortaya çıkmış olur. Nasıl bakarsan,nasıl enerji verirsen onu alırsın. Seversen sevilirsin, yardım edersen zamanı gelir yardım alabileceğin insanlar çıkar karşına. Çoğu insan “yaptım da noldu?”der ya da sadece kendine olursan kazanacağını düşünürler. Ama hangi sınava, hangi yarışa girersek girelim sonunda başarılar bir kenara çekilir,o içimizde olan insanı düşünce ve saygı ortaya çıkar. Daima insanı ileri o taşır.Şartlar ne olursa olsun gülmeyi, mutlu edebilmeyi, insanlara nasılsın diye gerçekten sorabilmeyi, iyi, kötü,zor,kolay,başarılı, başarısız herkesin elinden tutup bir adım ileriye gitmesini sağlarsak o zaman içimizdeki o mutluluğu hayatımız boyunca hissederiz. Ve sonunda hayat felsefen daima iyilik ve tebessümden yana olur. Bu da herkesin çözemediği toplumsal sorunlar, sevgisizlik, işsizlik, başarısızlık, hayvan ve kadın cinayetleri gibi birçok sorunun çözümü için en güzel başlangıç olur. Yeterki iyi insan olabilelim.
Sinem Hanım yorumunuz için teşekkürler. Böylesine içten gelen ve ilham verici sözlerinize vesile olmak ne güzel. Aslına bakarsanız reklamın orijinalinde mesaj çok farklı ve anlamlı; “bırakın bizlere idiot desinler!! Bizler, çok yorulsak da, acı çeksek de, dışlansak da, inanılmaz bir şeyi hiç bir sebep olmadan yapanlarız”. Yani kesinlikle saçmalamak eğlencelidir ve mutluluk verir mesajı yok!! Genç nesillere ilişkin çok derin ve güçlü bir analiz var orijinal mesajda bana göre. Z kuşağı bizim (78’liyim baby boomer sanırım) içselleştirdiğimiz bir çok “kuralı, kültürel davranış modelini, örf ve adeti” kabul etmiyorlar. Bir sebep olmadan içlerinden geleni yapmayı da özgürlük ve “bu saçma sapan sisteme baş kaldırı” olarak görüyorlar. Bunu yakalayan orijinal reklam Fanta’yı doğrudan Y ve Z kuşağına sunuyor bence. Saygılar.