Migros Sana Geliyor – Migros Sanal Market

Migros Sana Geliyor – Migros Sanal Market

August 14, 2020 0 By Reklam Dedektifi

Genel Değerlendirme: Migros (Migros Ticaret A.Ş.), Koç ile başlayan yaklaşık 50 yıllık tarihinde önemli işler yapmaya devam ediyor. Jet Kasa, Sadakat Kart, haftada 3 Migros açabilme, yerel üreticiden raflara Migros markasıyla ürünler taşıyabilme bu tarihte önemli kazanımlar. Elbette yakın zamanda bunların üstüne Migros Sanal Market ve tazedirekt.com eklendi. Pandemi olmasa da yapılması gereken ve zaten planlanan iki önemli adımdı. Şuan Migrosun iki ortağından biri bizden anadolu endüstri holding. Takdir edilmesi gereken bir marka ancak artık yeni bomba bir adım daha atma zamanı. Bakalım ne olacak. Aslına bakarsanız çok duyurulmayan ve hatta üzerinde durulmayan bir adımı 6 yıl önce attılar. Kendi yetiştirdikleri hayvanları tüketiciye sunuyorlar. Ayrıca, kendi markaları altında doğrudan yerel üreticiden ürünler de sunuyorlar. Ben örneğin Migros Tereyağı kullanıyorum gayet iyi ve tabi ki net daha ucuz. doğal ürünlerin tarım ve hayvancılık ürünlerinin gelecek 10 yılda ne kadar kıymetli olacağını öngörüyorsanız aslında bu adımlar çookk çokk önemli bence. Ancak şuan dediğim gibi reklamı yok (Migros kasap bölümünde LCD ekranlarda reklam dönüyor) üzerine gitmiyorlar. Migros markasını parlatmıyorlar ve bu sebeple sadece Migros müşterisi olanlar ve “dur bakıyım şu Migros ay çiçek yağını deniyim” diyenler biliyor. 

Gelelim reklama; 42 saniyelik bir reklamda temel olarak verilen mesaj çok kısıtlı. Şu: “Migrosun sanal marketi var kapına istediğin ürünleri getiriyoruz”. Bu mesajı vermek için 42 saniyeye gerek yok ki. Farklı yaş gurupları hedef alınmış anlıyorum ama örneğin genç delikanlı dışında (neden kulaklıkla geziyor bilemedim evde) diğer yaş guruplarında ki insanların olayı; 1. dışarı çıkmak vakit geçirmek ki bu alışveriş oluyor 2. çıkmak istemese bile internetten sipariş verebilecek beceriye tam sahip olmamak. Şimdi bu reklam bu soruna dair bir şey söylüyor mu? Şurdan gir, bak çok kolay, ücretsiz taşıma, şu kadar sürede gelir… yok! E o zaman genç kitle dışında esas kitle olan orta üstü ve yaşlı insanlara ne veriyor bu reklam. “Sanal marketi varmış Migrosun. E güzel.” Tek güzel vurgu reklamda sanal marketten verdiğiniz ürünleri özenle seçeriz merak etmeyin. İnsanlar sanal markette neden endişe eder? gelen ürünlerin bozuk tarihi geçmiş çürük olmasından: hop önüne geçmeye çalışmışlar. e bu mantık “sanal marketten nasıl sipairş verilir ki” için yok mu? Daha önemli bence. Hatta piyasada bu kadar dev oyuncunun kurye ordusu varken şunu yapman gerek: onlar da getirir ama benim uygulamam çokk daha kolay! (fark yaratmak yani)

5 Temel Kriterli Değerlendirme: Akılda kalan bir şey var mı? yok. Yani evet şu var Migrosun sanal marketi varmış. Rakiplerden ayrılan bir yan? Bu çok çok önemli çünkü genç nesil Getir Bana Bi kullanıyorken yaşlı büyüklerimiz zaten kullanamıyor. Fark yaratmak zorundasınız sanal marketin hacmi artsın istiyorsanız. Var mı peki rakiplerden ayrılan bir özellik yok!! Tüketiciye bir faydası var mı? Var ama yeterince açıklanmıyor. Sanal market var ama nasıl kullanacağız sorusu boşta. Dolayısıyla fayda gerçekleşmiyor. 

Gözden Kaçmayan Güzellikler: Reklamın başındaki müzik ve görüntü uyumu. 

Sonuç Değerlendirme: Bundan fazlasını yapması gerek Migrosun. Türkiye inanılmaz bir pazar. Kültürümüz de dünya markalarına yüz çevirip yerel markaların büyümesine yardımcı oluyor. Ayrıca Japonyada Migros olmaz, olsa da Migrosun ülkemizde yaptıklarını yapamaz. Nasıl yapsın tarım arazisi hayvancılık mı var? Uzun lafın kısası Migros inanılmaz bir potansiyelin üzerine oturmuş durumda. Rakip gözükenler bence değil. Fiyat farkı deniyordu gördük şok ucuz denen ürünler kaça çıktı. Mesele; Migrosun 50 yıllık markasını tecrübesini altyapısını kullanarak yerel üreticiye ulaşması. Bunu yaparsa rakip falan kalmaz. Migrosun wallmart kıvamına gelebilmesi gerek. Gelebilir çünkü. Yani öyle bir güç ve üstünlük ki; deterjanın kutusunu çok büyük yapıyorsun ve ayrıca bu da maliyeti arttırıyor. Şunu basit yap daha ucuza satıyım. Yada bu domates istediğim kalite fiyat değil. Şu tohumdan ekmeni öneririm. Daha daha saldırgan ve yaratıcı olmalı. Bu kadar sakin kitaba uygun işler yapması şunu gösteriyor: ya keyfimiz yerinde hedefler de iyi devam işte. Peki, siz bilirsiniz.

Reklama dönersem 10 üzerinden 3.  42 saniye boşa para.