Toshiba Klima – Sizi ve Doğayı Düşünen Klima

Toshiba Klima – Sizi ve Doğayı Düşünen Klima

July 30, 2020 0 By Reklam Dedektifi

Genel Değerlendirme: Yaz dönemi geldi ve alışılmışın dışındaki sıcaklarla devam ediyor. Ankara eskiden geceleri bebek gibi uyutan serin bir havaya sahipti. Artık mümkün değil. Biliyoruz ki iklim değişikliği gerçek bir tehdit. Bu zamanlarda klima reklamlarını sıkça görüyoruz. Toshiba da klima denince akla gelen belki de ilk klima. Kendine özgü bir reklamı vardı ve tüketiciye dokunan kampanyası hep ön plandaydı. Japonların oynadığı ve akıllara yer eden “bir klima fiyatına 2 klima” mottosu… Dolayısıyla bu yeni reklamı izleyince aklıma gelen ilk şey şu: Sil baştan yapmaya değdi mi? Yeni klima reklamında iddia şu: sizi ve doğayı düşünen klima. Beni nasıl düşünüyor? inverter teknolojisiyle (her neyse o). Doğayı nasıl düşünüyor? Yani bir klimanın doğaya etkisi ne ki? A +++++++ teknolojisiymiş. (her neyse o). Şimdi sen bilmiyorsun bunlar çok önemli teknolojiler denebilir. Ben tüketici gözünden yazan biriyim. 40 derecelere varan bir iklimde tek isteğim serinlemek ve tabi ki ucuza serinlemek. İstersen klimaya cep telefonundan IOTs koy. Algımda değil ki. Eski reklam işte bu sebeple nokta atışıydı. Avrupa’da satsan belki doğa sever bir kitle bulurdun ve tüketici olarak ilgilerini çekerdin. Eski reklam boşa bir yana atılmış. 

Ayrıca, hep söylediğim şey, reklam yüzlerini daha iyi çalışaması gerek takımların. Bu kadar yaşlı bir teyzemizin mumları söndürememesi insanda üzülme ve acıma duygularını tetikler. Kaç kere söylüyorum burada bir ürüne olumsuz bir duygu yapıştırmayın ne gerek var. Teyzem söndüremiyor ve Toshiba klima söndürüyor. “Sizi düşünen klima” öyle mi? Bu mudur yani? Ayrıca, madem hadi klima yeni çalışmaya başladı mumları söndürmek için, o kadar çoluk çocuk var odada hiç biri zerre sıcaklamamış ki? Gayet mutlular?

5 Temel Kriterli Değerlendirme: Akılda kalan bir yanı var mı? Yok. Tüketiciye bir faydası var mı? Bana göre yok. Siz dersiniz ki doğa dostu. Inverter işte. Bana göre yok. Bu kadar çok markanın olduğu bir pazarda teknoloji satmak? Bu ürün teknolojinin fark yaratacağı bir ürün değil. Açıyorsun serinletiyor. Hepimiz zaman zaman gençlik yıllarımızda butik otellerde pansiyonlarda kaldık. O dandirik motor sesi çıkaran klimalar ne işe yarıyordu? İş görüyor muydu? evet. Serinletiyordu işte. Rakiplerden ayrılan bir yanı var mı? Yooo. Bu teknolojiler her rakipte var. Isomorphism deniyor. Bir lider firma çıkar yapar diğerleri hemen uyum sağlar. Tekrar ediyorum diğer reklamı bir yana atıp neden sıfırdan bu reklam yapıldı? 

Gözden Kaçmayan Güzellikler: Yok.

Sonuç Değerlendirme: 10 üzerinden 3.