Zen Pırlanta Sevgililer Günü

Zen Pırlanta Sevgililer Günü

February 9, 2020 0 By Reklam Dedektifi
https://www.youtube.com/watch?v=ihg3bdB07n8

Genel Değerlendirme: Zen Pırlantanın yeni yüzleriyle ikinci reklamı: Sevgililer günü için Bergüzar ve Halit çifti karşımızda!. Sizin de dikkatinizi çekmiş olabilir, belki de en çok karşımıza çıkan bu aralar pırlanta markaları! Sevgililer günü diye düşünülebilir ama daha öncesinde başlayan bir durum. Ekonominin iyi gitmediği bir dönemde bu reklamlar acaba katkı sağlayabilir mi? Lüks tüketim ürünü olan pırlanta ve benzeri değerli madenlerden yapılan ürünler sadece belli bir kesme yönelik diyebilirsiniz…o zaman neden hepsi fiyat avantajı stratejisiyle rekabet ediyor. Anlıyorsunuz di mi bir gariplik var! Böyle bir dönemde 1 dakikalık bir reklam yapmak ve karşılık beklemek?

Reklama gelince çok başarılı bir çiftin yer almasıyla zaten değer kazanıyor. Temel amaç bu çiftin en önemli özelliğini reklamda yansıtmak. Doğallık ve sevgi!! İlk reklamda çok daha başarılıydı. Kısa sürede gelen bu reklam ise ister istemez şu rahatsızlığı veriyor. Sanki 2 ayda bir birileri eşine, hayatında ki o özel kadına 50 karat civarı tek taş alıyor ve arkasından şunu diyor “içimden geldi ayda bir tek taş alıyorum!!!” Kim olursa olsun böyle bir lüks tüketim karşısında tepki verir. Buradan da işte reklama dair planlama-stratejinin ne kadar önemli olduğu çıkıyor. Bu kadar kısa sürede iki ayrı reklam çıkarıp arka arkaya içimden geldi tek taş aldım mesajı verirseniz doğal olarak bu olumsuz olacaktır. Ayrıca, bu örnek çiftin imajı da gitti!! Doğallık ve sevgi zara gördü! Nesi doğallık dakika başı tek taş alarak mı sevgi yürüyor? Eğer fiyat ile rekabete girmem markamı öne koyarım diye bir risk alıyorsan ve parayı basıyorsan reklama daha titiz planlama gerekir. Hem döneme ekonomiye bakmak gerekir, hem de verdiğin mesajı çok iyi ince ayarla kurgulamak! İlk reklam pozitifti! Bu negatife geçmiş durumda!

5 Temel Kriterli Değerlendirme: Reklamda akılda kalan bir şey, mesaj, slogan, görsel, konuşma var mı yok. Ünlü çiftin dışında. Tüketiciye bir fayda var mı? Yok, içinden geliyormuş, yani için rahatlar tek taş al!! Rakiplerden ayrılan ne var? Belli değil.

Gözden Kaçmayan Güzellikler: “Ya yakından çekme kilolu çıkıyorum” 🙂

Sonuç Değerlendirme: Reklam planlaması hatalı yapılmış bir kampanya. İki reklam arası süre çok kısa. Devamlılık yok, bağlantı yok. Sanki millet aklına geldikçe tek taş alıyor. Ders çıkarılacak örnek bir durum. 10 üzerinden 5.