Yeni Baymak Klima Füfür Füfür Klima 2019

Yeni Baymak Klima Füfür Füfür Klima 2019

June 25, 2019 0 By Reklam Dedektifi
https://www.youtube.com/watch?v=EHHGaRQjc_M

Genel Değerlendirme:  Yaz döneminin gelmesiyle klima reklamlarında, doğal olarak, gözle görülür bir artış var. Bu durumda markalar arasında rekabetin arttığı bir dönemden bahsediyoruz. Markaların akılda kalması ve rakiplerden kendilerini ayırmaları da daha çok önem kazanmış durumda. Baymak Klima reklamı yaratıcı bir başlangıçla karşılıyor bizi. Faturaların konduğu posta kutuları dile gelmiş. Yüksek faturalar posta kutularını isyan ettiriyor hatta biri faturayı göstermek yerine yemeyi tercih ediyor. Kişilerin her posta kutusunda yüzü gözüküyor ve Baymak Klimayı 10 numaralı posta kutusu temsil ediyor. Küçük bir not; 10 tane posta kutusu yok. Anlaşılan 10 numarasını kullanmak istemişler ancak 10 tane posta kutusu uymamış kurguya. İlgimizi çeken bir nokta posta kutularını canlandıran yüzlerin nasıl veya neye gore seçildiği konusu. Örneğin Baymak markasının rengi beyaz, logosu sincap. Bunlara ilişkin bişey gözükmüyor. 10 numaralı posta kutusundaki yüzde kocaman mavi gözler dikkat çekiyor. Ancak, aynı göz rengi faturayı yiyen posta kutusunda da var. Neden Baymak Klimayı diğerlerinden farklı göremiyoruz? Dahası en çok ilgi çeken 10 numaralı posta kutusu mu? Kesinlikle değil. Başka bir ayrıntı ise fazla negatif görüntü ve his olması. Mesela terli saçlı akademisyen görüntülü yüz, çok sakallı ilk konuşan yüz, 10 numaranın yanında sıkça kameraya giren 9 numaralı yüz. Neden daha “füfür füfür ” bir imaj yok ve neden 10 numaralı yüz Baymak Klima diğerlerinden ayrılmamış anlamak zor?

Devamında neden 10 numarayı kullanmak istediklerini anlıyorsunuz. Olumsuz bir görüntüsü olan 9 numaralı posta kutusu “10 Numara posta kutusudur” esprisini/göndermesini yapıyor. Daha sade, iç açıcı bir yüz bunu söylese daha inandırıcı olabilirdi. Surat şekli ve mimikleri hatta gülmesi size saf ve içten bir insan imajını veriyor mu? Kapanışta 10 numaralı posta kutusu Baymak Klimanın faturalarının çok hesaplı geldiğini vurgulayarak “vereyim mi size de bir kaç Baymak broşürü gençler” diyerek bitiriyor. Bunu eylemin posta kutusuna geçmesi kurguda ve kavramlarda karmaşaya sebep oluyor. Posta kutusu sabitken, yani birileri faturayı getirirse faturaya sahip oluyorken, broşürleri dağıtacak olan posta kutusu oluyor. Yani, tüm reklam Baymak Klimanın daha tasarruflu olduğunu anlatmaya çalışıyor. Son olarak reklam sesi “füfür füfür klima” vurgusunu yaptıktan sonar “işimiz size anlamak” mottosuyla reklam bitiyor. Bunu bir başka klima reklamında daha dile getirmiştik. Gerçekten her yaştan insanın bir klimadan beklediği “füfür füfür ” esmesi mi? Gerçekten marka insanların ne istediğini yakalamış mı? Belki de istenen kısa sürede ortamın soğutulması ve bunu yaparken bir klimanın terli insanların sağlığını riske atmamasıdır!!

5 Temel Kriterli Değerlendirme: Mesaj net ve dramatize edilerek verilmiş. Baymak Klima hesaplı klima. Peki bu mesajın akılda kalması için kullanılan “10 Numara posta kutusudur” yeterli oluyor mu? Pek değil. Mesaj markayı diğer markalardan ayırıyor mu? Bu teknoloji çağında herhangi bir tüketicinin A+ A++ yada eco modu yazarak yapacağı aramada diğer bir çok markanın da bunları sunduğunu bulması 30 sny sürer. Zaten bu çokça bilinen birbirine benzeme tezinin doğal yansımasıdır. Kısa sürede rakipler aynı teknolojiyi adapte ederler. Bu şekliyle, hesaplı olması mesajıyla kendini ayırması çok zor. Soru havada kalıyor. Neden Baymak tercih ediyim? Tüketici olarak faydam ne?

Gözden Kaçmayan Güzellikler: Posta kutularının rengi. Posta kutularından biri faturayı yerken çekilen sahnede görünen 2 posta kutusuna yapıştırılan ilanların olması. Gerçekçi bir hava vermiş. Hep yakındığımız şeydir …

Sonuç Değerlendirme: Mesaj açık ve net. Baymak hesaplı klima dramatize edilerek güzel verilmeye başlanmış. Sona doğru güzel yaratıcı başlangıç uçup gitmiş. Verilen mesajın tüketiciye inandırıcı gelmesi zor. Rakiplerden ayrılan bişey sunulmamış. Baymak alırsam benim ne faydam olacak sorusu havada.

10 üzerinden

5

 Biz Olsak Nasıl Yapardık:  Aynı yaratıcı kurgu üzerine yükseliyor. Posta kutuları ve gelen faturalar yani. Ancak, kişileri özel seçilebilir. 4 segmente ayrılır posta kutuları: 1. Fatura almayan yaşlı rockçı amca ve yaramaz afacan çocuk. 2. Yüksek fatura alan genç fırlama delikanlı 3. Baymak Klimayı temsil eden yakışıklı genç mavi gözlü delikanlı 4. Baymak Klimaya bağlı temiz yüzlü güzel utangaç genç kız.  Geri kalan 3 kişi göze batmayan sıradan kişiler farklı yaştan olabilir. Bu 4 kümede kliması olanlar ve yüksek fatura alanlar, klima kullanmaktan çekinenler, Baymak Klima kullananlar ve Baymak Klimaya bağlı tüketicilerin hepsi var.

“İşimiz sizi anlamak” mottosuyla başlıyor reklam. Vereceğimiz mesaj bu. Postacı geldiğinde yaşlı amca ve afacan somurtuyorlar ve keyifsizler. Biliyorlar kendilerine fatura (mektup) yok. Fırlamanın faturası kutuya sığmıyıor ve burnun üstüne kadar fatura sarkıyıor. Pek memnun değil durumdan ama karizmayı da bozmamaya çalışıyor. Üfleyerek saçını düzeltir gibi faturayı havalandırıyor. Baymak delikanlısı huzurlu teşekkür eder gibi gülümsüyor. Genç utangaç kızımız fatura geldiğinde daha da utangaç oluyor ve herkes bir an şaşırır gibi ona bakıyorlar. Çünkü kimse klima takıldığını bilmiyor ya da sank şimdiye kadar saklanmış gibi. Postacı gidiyor.

Yaşlı amcamız: “Off neymiş efendim çarparmış hasta olurmuşum çocuk muyuz biz ya?” diyerek sağlık gerekçeleri ile klima taktırmadığını vurguluyor eşinin.

Afacan: “Aynen kanka ya çocuk muyuz biz ya? Çarpmayanı yok mu sanki hangi çağda yaşıyoruz” diyor.

O sırada temiz yüzlü Baymak delikanlısı haklısınız der gibi gülümsüyor.

Fırlama karizmatik, tekrar saçını düzeltir gibi uzayıp giden burnunun üstündeki faturayı üflüyor ” Bu aralar herkesin faturası uzun. Çok moda bu ” diyor ve karizmayı bozmamaya çalışıyor.

O sırada diğer posta kutularından biri orta yaşlı bir teyze  Baymak delikanlısının yanında duran genç kızımıza dönüp “siz ne zaman klima aldınız hiç haberimiz yoktu” diyor. Hemen yanındaki benzer dedikoducu teyze “Baymak almış Baymak” diyor. Genç kızımız Baymak delikanlısına bakıp göz göze gelip iyice utanıyor.

Kapanış Baymak delikanlısından geliyor, önce sevgi dolu genç kızımıza bakıyor ve diyor ki ” Ben de onunla tanışana kadar aynı sorunlarla boğuştum durdum. Kafam karışıp duruyordu. Beni kimse anlamıyor diyordum, yanılmışım. “

Reklam sesi duyulur: “İşimiz sizi anlamak. Baymak klimalar üstün teknolojisiyle %30’a varan tasarruf sağlar. Bulunduğunuz ortamı siz anlamadan serinletir ve sizin belirlediğiniz havayı muhafaza eder. 7’den 70’e hep beraber geleceğe!!”.