Enza Home | Piedra Serisi 2019 Koleksiyon

Enza Home | Piedra Serisi 2019 Koleksiyon

June 12, 2019 0 By Reklam Dedektifi
https://www.youtube.com/watch?v=3KDKyWF4di8

Genel Değerlendirme: Reklam “Yeni bir mobilya sadece evinizi mi değiştirir?” sorusuyla karşılıyor izleyenleri. Yeni evli bir çiftin tüm ev eşyasını (yemek odası, yatak odası, oturma odası setleri) düzenlemesi üzerine kurgulanmış bir reklam filmi. Damat kutuları taşıyor, halıyı seriyor, lambayı takıyor, televizyonu düzeltiyor… İlk dakikadan garip bir durumla karşılaşıyorsunuz: tüm bu olan biten sırasında etrafta sürekli gelinin kız arkadaşları var. O kadar garip bir hal alıyor ki, damat koltukta uyuyakalmış, gelin ve arkadaşları yastık savaşı yapıyor damadın tepesinde. Hatta aynı kız arkadaşlar yatak odasında yatak yapıyor. Yetmiyor, düğünden yeni gelen çiftimiz, damatlık ve gelinlikle tek kişilik bir koltuğa oturup romantik bir an yakalarken (damat başını gelinin kucağına koyarken), arkadan gelen seste “Enza özel anlara” diyor ve bir bakıyorsunuz karşı koltukta aynı kızlar duruyor.

Reklamda çok fazla ayrıntı var. Ayrıntılar ne için kullanılmış anlamak zor. Yatak odasındaki takı kutusu, oturma odasında yer alan ayna, toz alma aparatı…Yatak odası takımlarında takı kutusu veriliyor mu? Diyelim ki veriliyor, kararınızı ne kadar etkiler? Oturma odasında saçını yapan ya da giyinen var mı? Ayrıca her takım ayna ile gelmiyor mu? Son olarak başta sorulan sorunun cevabını anlamak zor. “Yeni bir mobilya sadece evinizi mi değiştirir?”. Değişen ne ki? Eskisini bilmiyoruz. Arkadaşlar mı yerleşiyor eve?

5 temel kriterli değerlendirme: Enza bir mobilya markası ve içinde bulunduğu pazarda her evli çift kafadan 5 marka daha kolaylıkla sayabilir. Rekabet acımasız yani. Bu yüzden mesajını net, açık, kendine özgü vermeli. Bu mesaj akılda kalırken tüketiciye net bir fayda sağlamayı unutmamalı. En önemlisi tüm bunları yaparken reklamın mesajı “Bizi diğer markalardan ayırın” olmalı. Peki bu reklamın mesajı ne? Arkadaşlığın önemi? Evlilik süreci, ev kurmak aslında eğlencelidir? Öyle mi gerçekten? Tüketiciye bu reklamı izletseler ve önlerine 3 mobilya markası koysalar “Aaa bu reklam Enza mobilyanın” der mi?

2 önemli slogan kullanılıyor. Biri soru şeklinde ve cevabı yok. Diğeri “Enza özel anlara” ve bu da yanlış kullanılıyor ve karşılığı yok. Ayrıca, fazla detay var bir çok şey havada uçuşuyor… Büyük ihtimalle aslında reklam şunu işlemek istemiş “Hayatınız değişiyor. Evleniyorsunuz! Mutlu ve keyiflisiniz. Bu değişikliğinize Enza Home eşlik ediyor. İhtiyacınız olan tüm takımlar ile. Evlilik mi Enza Home!!”. Ancak reklamda karşılığı yok. Son cümle olarak da; sadece yeni evlendikleri için mi çiftler Enza’yı tercih edecek, fayda ne? Aynı setleri belirgin fiyat indirimiyle veren markalara neden yönelmesinler?

Gözden Kaçmayan Güzellikler: Yeni evli çifti oynayanların enerjisi güzel. İzleyiciye geçiyor tatlı yorgunlukları. Kadın-erkek ilişkisi eşite yakın kurgulanmış. Hatta büyük ihtimalle bir kadının liderliğinde yapılmış bu reklam ve bu da doğal ve güzel duygusal anlar olarak yansımış. Mesela damat ampulü takarken gelinin içten sarılması. Evin işini bitirince beraber büyük koltuğa oturmaları.. Diğer bir güzel sunum ise adamın koltuğa yatması, yani koltuğun büyüklüğü ve açılır olmasının sunumu. Son olarak da, kıyafet, ışık, dekor seçimleri güzel..Ferah rahat mutlu..Eminiz yine bir kadın dokunuşu var arkasında..

Sonuç Değerlendirme: Öldürücü rekabetin içinde net, açık, akılda kalan bir mesaj yok. Reklam duygularla izleyiciye dokunurken ürünle bağlantı açık değil. Ürünün tüketiciye faydası ortada değil. Sloganlar havada kalıyor çünkü reklamda karşılığı yok.

10 üzerinden; 4

Biz olsak ne yapardık: Reklam şu soruyla başlar: “Sevginizi nasıl gösterirsiniz?”. ENZA mağzasına giren bir çift. Adam iri yapılı, siyah takımlı, ciddi biraz da sert bakışlı..Kadın pıtı pıtı, heycanlı, canlı renkler kıyafetlerinde, gülümsüyor..Müşteri temsilcisi karşılar ve kadına gülümser, kadın da ona.. Adama dönüp bakar gülümsemeyi siler yüzünden aniden..Adam ciddi biraz da sert bakmaya devam ediyordur.

2. sahne çeşit çeşit takımın olduğu bir showroomda başlar. Etrafta kampanyalar olduğuna dair işaretler vardır. Kadın bakmakta oldukları pırıl pırıl canlı renklerle süslenmiş yatak odasına bayılır. Heycanla adama döner ve ..adam yine ciddi biraz da sert bakmaktadır..gülümsemesi heycanı kaybolur..Biraz üzgün sanki..3. sahnede çeşit çeşit yemek ve oturma odalarının olduğu bir başka showroomda başlar. Etrafta kampanyalara dair işaretler. Kadın yine mutlu, heycanlı bir şekilde pırıl pırıl ve renk cümbüşü bir sete bakmaktadır. Yemek ve oturma seti.. Heycanla gülümseyerek adama döner…adam aynı durumdadır…heycanı gülümsemesi uçar kadının.

4. sahnede adam yataktan kalkarken görünür..tabi ki siyah üstü başı.. tam kaltığı taraftan bir resim yakın çekime girer…adam ve kadının evlilik resmi..kadın gülümsüyor adam aynı…ciddi biraz da sert.. Tam odadan çıkarken adam kafasını haifçe sola çevirerek dolabın aynasından mutlulukla kalkan gülümseyen eşine bakar..takım eşinin beğendiği takımdır..sevgiyle, aşkla bakar adam. Gülümser !! Kadın görmüyordur. Son sahnede kadın tatlı bir telaşla koşturuyordur…yemek masasına bişeyler koyar aynı odadaki koltuklara bir bakar mutludur, gülümsüyordur..tam o sırada kapının ordan geçen karizmatik abimiz karşı duvarda duran aynadan mutlu gülümseyen eşine aşkla sevgiyle bakar. Gülümser adam!!! Eşi görmüyordur.. Günün sonunda kadın mutlulukla arkadaşlarını yolcu eder ve rahat açılır bir koltukta outran adamın yanına gelir…yanına oturup başını kocasının kucağına koyar.. adam durumunu bozmaz ama gözlerini kaydırarak yine aşkla, sevgiyle bakar kucağına yatan eşine. Gülümser!! Tam o sırada kadın karşıda duran pırıl pırıl dolabın aynasından kocasını görür..hiç bir şey demeden huzurla sevgiyle gözlerini kapar..

Şu duyulur “Sevgi dolu anlara, ENZA.”.